Türkiye şair muhtara sahip çıktı… Davar güttüm ama diplomam var… İki bakan aradı ne dedi… Dedesi Çanakkale şehidi

Posted by

Kırşehir’in Akpınar ilçesine bağlı Aşağıhomurlu köyünde geçim derdi nedeniyle 31 Mart Yerel Seçimleri’nde iki rakibiyle köy muhtarlığına aday olan Aydın Battal, gönüllerde taht kurdu. Köyünün muhtarı olmak isteyen Battal’a sandıklardan sadece 29 oy çıktı. Duruma isyan etti, çektiği videoyla kendisine oy vereceğini söyleyen yakınlarına serzenişte bulundu.

“Seçimlere başladığımda üzerimde üç yük vardı: Gariban olmam, çobanlık yapmam ve sosyal medyada şiir yazıp paylaşıyor olmam.” sözleriyle sosyal medyada büyük küçük herkese ulaşan, Aydın Battal Odatv’ye konuştu.

Hikayesini Odatv’ye anlatan Battal, 13 Haziran 1975 tarihinde Aşağıhomurlu köyünde doğduğunu söyledi. Gönüllerin muhtarı olan Battal, eğitim hayatı içinse “Yağmur, kar yağarken okula gittim, hava açık güneşli olduğu zaman davar güttüm ama diplomam var” diyor. Ailesinden bahseden Battal, dedesinin Kurtuluş savaşı başladığında Çanakkale’de, büyük dedesinin ise Yemen’de şehit düştüğünü aktarıyor.

İlkokulu bitirdikten sonra ailesi tarafından başka bir köye çoban olarak gönderilen Battal daha sonra inşaat işiyle ilgilendiğini ancak bu alanda devam etmediğini söyledi. Sosyal yardımlaşma ile koyun alarak bir süre geçimini sağlayan Battal, hikayesini şu sözlerle bize anlatmaya devam ediyor;

“Koyunları çoğalttım bu sefer ameliyat oldum, çalışamadım. Dedim ‘Aç mı kalacağım, köylüye derdi mi anlatsam bana bir ekmek verirler’ dedim. Herkes tamam dedi, oy atmaya gittiğimiz gün herkes beni satmış. Anladım ama geriye dönüşte yok. 36 oy çıktı bunun yedisi kendi ailemden. İnsanların bana bakış açısı, beni kandırmaları zoruma gitti.

Size ne dediler de bu kadar sitem ettiniz?

Bir tanesi geldi dedi ki ‘Seçimi kaybedersen seni köye çoban tutalım’ dediler. Ya ben muhtar adayıyım hele seçim soyka bir bitsin. O zaman dedi… Ondan sonra dediler ki ‘Onun elbisesi yok’. Elbisem var ama eski temiz. İnsanın yüreği elbiseyle, kılıkla, kıyafetle olmaz ki. Bir tanesi de tutmuş diyor ki sanki ben gavurum, ‘Seni İslamiyet’e davet ediyorum’ diyor. Ameliyat olmuştum, ‘İnsan iki ayağıyla yapamıyor Aydın 4 ayağıyla nasıl yapacak’ demişlerdi… Bunlar ağır kelimler. Şimdi ben insanlara küseceğim yerde insanlar bana küsüyor. ‘Memlekete rüsva ettin bizi’ diye…

Kazanan muhtar gelip sizinle konuştu mu? O bir köy aldı ama siz bir Türkiye’yi aldınız…

Bir köylü gelip ‘Köyümüzün adını duyurdun teşekkür ederiz’ diyen olmadı. Yoldan geçerken yollarını döndüler. Ben suçluymuşum gibi davranıyorlar.

Şu anda mı öyle?

Aynen. Zaten elime para geçsin, ben niye garibim, benim mal varlığım araştırılsın diyerek kendimi mahkemeye vereceğim. İlk zamanlar sayın kaymakamımız geldi. Sonra milletvekilimiz Necmettin Erkan geldi, teşekkür etti.

SAĞLIK BAKANI FAHRETTİN KOCA VE ADALET BAKANI YILMAZ TUNÇ ARADI

Onun aracılığıyla Sağlık ve Adalet bakanıyla konuştuk. ‘Sen boş ver köyü sen gönlümüzün muhtarı oldun’ dediler. Ben köyümün muhtarı olmak istiyordum şu sebepten dolayı az da olsa parası var sigortası var. Ben herkesin amcasıyım ama aç karnına da bir şey olmuyor…

En büyük gayem şiir kitabımın çıkması dediniz… Bunun için arandınız mı?

Birkaç tanımadığım insanlar aradı şiirlerini gönder sana kitap bastıralım dediler, güvenmedim, çalar bir daha vermez. Şimdi sizin aracılığınızla söylemek istiyorum. Ben kendime acemi şair diyorum. Kültürsem Kültür Bakanlığı’nın el atmasını isterim. Benim bir kitabım çıkacaksa Kültür Bakanlığı çıkarsın.

Siz çok ilerici bir insansınız… Selçuklulardan kalan bir camimiz var bunu ihya ettirelim dediniz seçimlerde. Karşı taraf ne vaat etti de siz onun karşısında kaybettiniz?

Karşı taraf ne dedi… ‘Benden önceki muhtar ne yaparsa bende onu yaparım’ dedi. Bende dedim ki ‘Arkadaş yıllardır köydeyim bunlar köyümün ihtiyacı…’ hayvanlarımız için köprü, su ve camimizi yaptırmak… Yani arkadaş Süleyman Demirel döneminde insanlar bir taş buluyor da tarih diye saygı gösteriyor. Benim bu kıymetli değerime niye kimse sahip çıkmıyor?

Döne hanım sormak istiyorum, hiç sosyal medyadaki yorumları okudunuz mu?

Eşimin telefonundan okuyorum. Memnun olduk ama köylü tercihini eşimden yapsa daha memnun olurduk.

Aydın bey ilerde sizi seçimde göstermek istediğini söyledi…

Eşimle kaderimiz aynı bilmiyorum yaparlar mı yapmazlar mı…

Oğlunuz bu konuda ne diyor?

O da şimdi çok sevindi. Babasını takdir etti. Seçimden dolayı çok üzüldü babama kazandırmadılar diye. Sevindi o da şimdi.

Sosyal medyayı bir genç gibi kullanıyorsunuz… Şimdi neyin hayalini kuruyorsunuz?

İlk hayalim Kültür Bakanlığı inşallah şiirlerimi kitap haline getirir. Bir de aylık maaşım ve sigortam olsun ben artık kömür almaktan makarna almaktan yoruldum utancımdan gidemiyorum.”

Aydın Battal, son olarak bizimle şu sözleri paylaşıyor; “Madem bir hazine, bir kültürüm ben öldükten sonra kıymetli olmak istemiyorum. Beni yaşarken görün”

Zeynep Çakır

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir